Praktijkondersteuner somatiek

In onze praktijk is Jolanda Smits werkzaam als praktijkondersteuner somatiek. 

Wat is een praktijkondersteuner somatiek?

Onze praktijkondersteuner werkt samen met u en uw huisarts en praktijkassistenten aan uw gezondheid.

De praktijkondersteuner heeft een opleiding in de gezondheidszorg op HBO niveau. Zij is (mede)verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde zorg en houdt haar eigen kennis op peil.

De praktijkondersteuner voert gedelegeerde taken uit. Zij is zelfstandig en verantwoordelijk voor eigen handelen, maar de eindverantwoording blijft bij de huisarts. 

De gedelegeerde taken liggen vooral op het vlak van begeleiding (zorgverlening, voorlichting) van patiënten met chronische aandoeningen (b.v. diabetes mellitus, hart-en vaatziekten, COPD/astma) en ouderen.

De praktijkondersteuner stelt geen diagnose en schrijft geen medicatie voor. De praktijkondersteuner kent haar grenzen en zal zo nodig u (terug)verwijzen naar de arts of een andere discipline (b.v. diëtist, fysiotherapeut).

Wanneer ga je naar de praktijkondersteuner somatiek?

Uw huisarts of specialist heeft u uitgelegd dat u een chronische aandoening heeft. Dit kan gaan om diabetes mellitus, COPD of astma of een hart –en vaatziekten. De begeleiding bij dit soort aandoeningen wordt tegenwoordig niet meer volledig door de huisarts gedaan. U krijgt dan het advies om een afspraak te maken bij de praktijkondersteuner.

Afhankelijk van uw aandoening en uw klachten, zult u de praktijkondersteuner regelmatig en langdurig zien. Een chronische aandoening is tenslotte levenslang.

Wat kan ik verwachten van een afspraak bij de praktijkondersteuner?

De praktijkondersteuner zal samen met u werken aan uw gezondheid en welzijn. Zij zal u tijdens de afspraak vragen naar uw welzijn, lichamelijk onderzoek doen, voorlichting geven en een luisterend oor zijn.

Zie ik mijn huisarts dan niet meer voor mijn chronische aandoening?

Nee in principe niet, althans niet meer voor de gewone controles. U kunt natuurlijk altijd een afspraak maken bij uw huisarts als er klachten ontstaan die bij uw chronische aandoening horen, maar die niet kunnen wachten tot de controle afspraak bij de praktijkondersteuner. 

Contact

Spoednummer (024) 64 50 015
 

de Campus

Campuslaan 6
6602 HX Wijchen
Telefoon:
(024) 64 12 800
Avond en nacht: 0900 8880
Routebeschrijving >